U pretresima SIPA-e u Zavidovićima i na 10 drugih lokacija oduzeti predmeti i veći iznos novca

Kao što je naš portal sinoć izvijestio, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u ranim jutarnjim časovima izvršili pretres stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari koje koriste osumnjičena lica na 11 lokacija na širem području Grada Tuzle, općina Lukavac, Pelagićevo, Šamac, Zavidovići, Prnjavor i Ilidža, u okviru akcije kodnog naziva „Skuter III“.

Prilikom vršenja pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti, koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela „Organizirani kriminal“, iz člana 250. u vezi s krivičnim djelom „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, iz člana 210a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Iz SIPA-e su danas potvrdili koji su tačno oduzeti predmeti, a to su: 517 kg rezanog duhana, vage i mašine različitih vrsta za rezanje duhana i punjenje cigareta, 36000 praznih filtera cigareta, mobilni telefoni, municija kalibra 7,62 mm, jedna lovačka puška i jedna automatska puška sa pripadajućom municijom, novac u različitim apoenima i valutama i to: 64965 KM, 47785 eura i 100 dolara, zatim dvije štedne knjižice, 3600 komada kutija cigareta bez akciznih markica, 133284 komada motanih cigara, te drugi predmeti i dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Naredbom je obuhvaćeno 10 lica, a slobode je lišeno osam lica koja su nakon kriminalističke obrade otpuštena po usmenoj naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti realizirane su pod nadzorom i naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, a uz pružanje pomoći od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Zeničko–dobojskog kantona i Kantona Sarajevo.