U pretresu na području Zenice pronađena opojna droga

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga kontinuirano provode aktivnosti na suzbijanju i prevenciji neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, kao i otkrivanju i procesuiranju osoba koje se dovode u vezu sa zloupotrebom droga.

U tom kontekstu, dana 17.1.2024. godine koordiniranom akcijom policijskih službenika Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga i Policijskih službenika policijske stanice Kakanj na području općine Kakanj slobode je lišeno lice N. A. rođen 1980. godine iz Zenice, gdje je tom prilikom kod istog pronađen upakovan sadržaj biljne materije koja asocira na opojnu drogu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

Nakon toga u koordinaciji s policijskim službenicima Odsjeka kriminalističke policije, Policijske uprave I, Zenica izvršen je pretres stana i pomoćnih prostorija koje isti koristi, u Zenici u ulici Hadžije Mazića put, gdje je tom prilikom pronađena značajna količina opojne droge i to:

  1. upakovan sadržaj biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Marihuana”, bruto težine 1 kg

  2. više pakovanja biljne materije koja asocira na opojnu drogu ” Marihuana”, spremnih za uličnu prodaju

  3. jedna digitalna vaga za precizno mjerenje.

Nakon izvršenog pretresa N.A. je sproveden u službene prostorije Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Jučer, 18.1.2024. godine uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH osumnjičeno lice N.A. je predato Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.