U RS danas stiglo 20.000 ruskih vakcina

Treći kontingent ruske vakcine Sputnjik V stigao je danas u Banja Luku, pišu Novosti.rs.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je u Banjaluku stiglo 20.000 doza ruske vakcine.

On je pojasnio da je riječ o drugoj komponenti, te podsjetio da je prije sedam dana u RS stiglo 20.000 doza prve komponente ovih vakcina.

Ove doze će biti dovoljne da se vakciniše i revakciniše 20.000 građana“, rekao je Šeranić.

Šeranić je dodao da je planirano da se ove sedmice završi revakcinacija medicinskog osoblja zaposlenog u Covid odjeljenjima, kako bi se sljedeće sedmice krenulo u vakcinaciju zaposlenih i korisnika domova za stara lica.

Danas smo imali dogovor da pozovemo roditelje djece sa posebnim potrebama da se jave da i njih vakcinišemo“, kazao je Šeranić novinarima.

Dodao je da će i ove doze vakcina proći isti put kao i one koje su stigle prošle sedmice, ide se sa zahtjevom prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Naveo da se nadaju da će shodno najavama dobavljača, ali i proizvođača, imati isporuku vakcina iz sedmice u sedmicu.

Radovan Višković, premijer RS, rekao je da su od proizvođača i distributera dobili obećanje da će u narednih sedam do 10 dana stići dodatnih 20.000 doza ruske vakcine Sputnjik V.

RS sada treba da uđe u jedan ozbiljan ciklus vakcinacije prioritetnih grupa građana“, naveo je Višković.

Višković je dodao da je RS platila i naručila više od 800.000 doza vakcina protiv COVID-19.

Razgovarao sam i saljudima iz Ruske Federacije, mi već u junu ove godine planiramo novu količinu od oko 500.000 doza vakcine“, kazao je Višković.

Istakao je da se stabilizovala i proizvodnja ruske vakcine, te da postoji problem sa proizvodnjom i nabavkom bočica u koje se vakcine pakuju.

Izvor: Novosti.rs