U RS sutra stiže dodatnih 20.000 doza vakcina

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) sutra stiže 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V protiv koronavirusa, javlja Anadolija, a prenosi N1.

Iz Vlade RS-a u nedjelju je najavljeno da će u ponedjeljak u 11 časova u Banjaluci vakcine dočekati predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Ove doze vakcina namijenjene su za nastavak imunizacije prioritetnih grupa stanovništva u skladu sa Planom vakcinacije protiv COVID 19 u RS-u.

Kako je ranije izjavio Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo prvi na listi prioriteta su zdravstveni radnici, te korisnici i zaposleni u domovima za stara lica. Osim njih u prioritetnoj grupi su osobe s više hroničnih oboljenja, starije osobe, prosvjetni radnici, pripadnici MUP-a RS, pripadnici Civilne zaštite te novinari, snimatelji i fotoreporteri.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a izdalo je rješenje kojim je odobren uvoz 20.000 doza vakcina. Rješenje je izdato na osnovu zahtjeva za uvoz, koji je podnio veletrgovac lijekova – Krajina grupa iz Banjaluke.

Do sada je u RS stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a iz entiteta Republika Srpska preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza ruskih vakcina Sputnik V. Prve doze vakcina u ovom bh. entitetu 12. februara primili su zaposleni na COVID odjeljenjima u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a u Banjaluci.

Izvor: N1