U Sarajevu protest rudara ispred zgrade Elektroprivrede BiH

Oko 500 rudara rudara iz svih sedam rudnika iz sastava koncerna okupilo se ispred zgrade Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U rudarskim odijelima, kako navode, još jedanput na miran i dostojanstven način iskazuju nezadovoljstvo zbog odnosa vladajućeg društva, prema svojim kolegama zeničkim komoratima.

Nakon što je Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine donio odluku o organizovanju protesta, rudari su jutros u 9 sati krenuli iz Zenice prema svom odredištu.

Mi ne tražimo da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava. Želimo kazati da smo ujedinjeni”, poručio je predsjednik Sindikata Sinan Husić i naveo da “država mora prestati s iživljavanjem nad 830 radnika RMU Zenica”.

On je kazao kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec maj.

Husić je poručio i kako je potrebno osigurati uslove za penzionisanje onih rudara koji su stekli uslove za to tokom 2023. godine.

Izvor: BHRT