U subotu Biciklistička kritična masa “Zavidovići 2022”

Ovog vikenda, u subotu 13. avgusta, u Zavidovićima će biti organizovana Biciklistička kritična masa “Zavidovići 2022” u organizaciji BK Tajan.

„Biciklistička kritična masa“ je grupna vožnja ulicama grada svih ljubitelja i korisnika bicikla, s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji, promovisanja ovog prijevoznog sredstva, obrazovanja i informisanja biciklista i ostalih učesnika u saobraćaju, te zagovaranje unapređenja biciklističke infrastrukture.

Ukoliko do sada niste učestvovali u biciklističkoj kritičnoj masi, organizatori mole sve učesnike da pažljivo prouoče i pridržavaju se sljedećih smjernica:

  • Ova vožnja pripada svima nama. Čuvajmo je, održavajmo zdravom i promovišimo.
  • Prepustite ritam i brzinu vožnje organizatorima na čelu kolone jer ovo nije trka.
  • Držite se u desnoj traci kolovoza, osim kada organizatori ne signaliziraju drugačije.
  • Molimo vas da ne iskazujete nikakvu agresiju prema vozačima motornih vozila, oni će možda svojim sirenama ili vikom iskazati svoju frustraciju zbog kratkotrajnog zastoja u saobraćaju. Ignorišite ih i nastavite mirno da uživate u svojoj vožnji, policijska pratnja će pokušati da se pobrine za eventualne pojedince koji bi mogli ugroziti bezbjednost učesnika Kritične mase.
  • Konzumiranje tečnosti i hrane nije preporučljivo tokom vožnje, osim u ekstremin slučajevima. Molimo vas da sačuvate vaše osvježenje i poslastice za kraj vožnje. Posebno je opasno konzumirati alkohol jer tako ugrožavate i sebe i bicikliste oko vas.
  • Neka vam vožnja bude ugodna i zabavna, ali ne zaboravite da budete oprezni. Nemojte da upravljate svojim biciklom na bilo koji način koji bi ugrozio ostale učesnike u saobraćaju. Također, pazite na staklo na kolovozu ili otvorene šahte u koje točak bicikla lako upada, a biciklista tada gubi kontrolu nad svojim biciklom.
  • Pobrinite se da vaš bicikl uvijek bude potpuno ispravan, siguran za vožnju, dobro osvjetljen i čist po mogućnosti.
  • Uživajte u ovoj i svakoj narednoj Kritičnoj masi i ne zaborative da svaki učesnik predstavlja cijelu kritičnu masu!
  • Vašim primjerom pomozite nam da održimo dobru reputaciju pred gradom i vozačima motornih vozila sa kojima želimo da dijelimo kolovoz.

Kako dodaju organizatori, nakon završetka gradske vožnje plan je odlazak u Spomenik prirode Tajan.