U subotu biciklistička utrka “Krug oko Kleka”

U subotu, 12. augusta 2023. godine, u Zavidovićima će se održati brdska XCM biciklistička utrka „Krug oko Kleka“ u organizaciji BK Tajan.

Na stazi dugoj oko 50 kilometara i elevacijom od 1800 metara takmičari će se suočiti s različitim vrstama terena i nagibima, što će predstavljati pravi izazov za sve učesnike.

Osim profesionalnih biciklista, licenciranih od strane BISABiH, učešće na utrci će uzeti amateri koji žele da po prvi put isprobaju svoje mogućnosti i da pomjere svoje granice izdržljivosti i brzine, ali je za njih staza skraćena na 25 kilometara i 900 metara elevacije kako bi što bolje osjetili adrenalin koji nude biciklističke utrke.

Staza prolazi kroz prekrasne planinske krajolike planine Klek, pa će takmičari moći uživati u svježem zraku i prekrasnom pogledu na grad Zavidoviće i Spomenik prirode Tajan.

Start i cilj su na stadionu u mjestu Mahoje, odakle trasa vodi preko planine Klek, potom kroz mjesta Paravci, Grabovica, a odakle se spušta na lokalni put prema Mahoju iz pravca Bajvata, odakle će se nastaviti prema Buretini.  U terminu održavanja utrke, saobraćaj će regulisati pripadnici PS Zavidovići.

Međutim, kako tvrde organizatori, neće sve bilo tako jednostavno. Nagibi staze su na pojedinim mjestima izuzetno zahtjevni, te će trebati dosta truda, snage i biciklističkog umijeća kako bi prevladali sve izazove koji će stajati pred njima.