U toku “pik” sezonske gripe u ZDK, epidemiološka situacija ipak zadovoljavajuća

Higijensko-epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona zasad je zadovoljavajuća, potvrdio je za FENA-u načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Alis Kozica.

Prema objavljenim podacima sredinom sedmice o epidemiološkom nadzoru nad sezonskom gripom za drugu sedmicu, odnosno praćenjem akutnih respiratornih infekcija (ARI), zatim oboljenja koja po simptomima odgovaraju gripi (ILI) te teških oblika upale pluća koje se mogu vezivati za gripu (SARI), već je počeo i “pik” ovosezonske gripe.

Naime, u proteklih sedam dana evidentirano je 1466 (prve ovogodišnje sedmice bilo je 1358) slučajeva ARI-ja te 108 slučajeva ILI-ja (prve sedmice 59), odnosno prvi put više od 100, dok još uvijek ove sezone nema evidentiranih slučajeva SARI-ja.

Počeo je ‘pik’ ovosezonske gripe koji obično traje do polovine februara. U odnosu na prošlu godinu, ove godine imamo epidemiju srednjeg intenziteta. Ostalo nam je još malo i vakcina za sezonsku gripu pa se starije osobe i hronični bolesnici mogu javiti u domove zdravlja, gdje je ostalo još vakcina“, kazao je Kozica.

Mada je preovladava sezonska gripa i smanjeno je testiranje na koronavirus, ističe, korona se još uvijek pojavljuje, ali se radi o blažim oblicima. Također, veliki kašalj nije poprimio epidemijske razmjere u tom kantonu, mada se naslanja na Tuzlanski kanton.

Na osnovu simptoma imamo sumnju na pet-šest slučajeva velikog kašlja. Ali, to su samo klinički slučajevi, koji još nisu dokazani i laboratorijski da bismo mogli sa sigurnošću kazati da se radi o velikom kašlju. Međutim, bolnice i svi domovi zdravlja u našem kantonu nalaze se u stanju pripravnosti, ako bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. Zasad je dobra situacija, a nadamo se da će tako i ostati“, ističe Kozica.

INZ je, kako navodi, svim vrtićima već poslao obavijest o mjerama koje trebaju poduzeti, a ista će obavještenja biti upućena i školama, po kojima trebaju postupati kada u ponedjeljak počne drugo polugodište te kada se djeca vrate na nastavu.

Kantonalna bolnica Zenica, kako je kazao rukovodilac Odjela za higijensko epidemiološki nadzor te ustanove dr. Mahdi Brčaninović, još prije mjesec dana uvela je mjere opreza prilikom posjete bolesnicima na odjelima KBZ-a.

S obzirom da su u postupku liječenja bolesnika važne i posjete članova njihovih porodica i prijatelja, omogućena je pojedinačna posjeta uz korištenje zaštitne maske. Načelnicima odjela ostavljena je mogućnost da, u slučaju potrebe, reagiraju te eventualno zabrane posjete“, kazao je Brčaninović.

Najavljuje kako će naredne sedmice ponovo razmatrati situaciju te, u skladu s tim, donijeti nužne odluke.

Sedmične preglede broja oboljelih od gripe po općinama i gradovima u Zeničko-dobojskom kantonu možete pratiti na ovom linku.