U Zavidovićima upriličen “Autobus sjećenja”: Umjetničko i historijsko putovanje do mjesta sjećanja

Jučer je u Zavidovićima realizovan bosanskohercegovačko-francuski teatarski projekat s mladima Agencije lokalne demokratije (ALD) Zavidovići pod nazivom “Autobusi sjećanja” (eng. Memory bus).

Riječ je o “predstavi na točkovima” u izvedbi mladih iz Zavidovići te o projektu koji ALD realizuje sa francuskim partnerom Procédé Zèbre, čiji su predstavnici također bili prisutni, kao i Studio Teatar iz Zenice.

Umjetničko i historijsko putovanje do mjesta sjećanja je počelo s autobuske stanice u Zavidovićima, a na putu do Kamenice u autobus su se ukrcavali glumci koji su svojim ulogama zabavljali putnike, ali i probudili njihove uspomene i emocije, obzirom da se predstava kao takva govori o uspješnim vremenima u historiji grada, ali i teškim trenucima i bolnim vremenima u historiji države.

Na finalnom odredištu, izveden je performans čije su radnje hronološki smještene u različitim decenijama naše države i života jedne grupe mladih, a čija sretna mladost biva prekinuta zveckanjem oružja i zvucima metaka.

Nakon preživljavanja takvog bolnog vremena, mladi su se pronašli u beznađu, vremenu bez budućnosti, društvu bez perspektive, koje ih odvodi širom svijeta u kojima njihove nekada isprepletene sudbine više nemaju ništa zajedničko.

Predstava je dio projekta WiM Laboratories Iuvenis II u okviru programa Erasmus+. Od 2021. godine ovaj program omogućava 11 evropskih škola i organizacija za rad s mladima da razviju zajednički pristup za učenje jezika i istraživanja sjećanja kroz teatar.

Autobus sjećanja je na svojoj evropskoj turneji od mjeseca februara do aprila prošao kroz pet zemalja: od italijanskog Pijemonta, kroz regiju Sigmaringen, kroz povijesnu regiju Transilvanije u Rumuniji pa do Beča, a da bi u konačnici stigao u Zavidoviće.

Mladi glumci iz Zavidovići koji su imali svoje uloge u Bus des Mémoires su: Ilma Mahmutović, Adna Ajanović, Hana Marušić, Adna Marušić, Ajdin Mujkić, Faris Starčević i Nadina Šehić; a njihove aktivnosti su pratili Slađan Ilić (Agencija lokalne demokratije Zavidovići), Nusmir Muharemović (Studio Teatar), te Fabrice Dubusset, Pierre Valente i Nina Glaab (Procédé Zèbre).