U ZDK-u vakcinisano 5.240 osoba, uskoro vakcinacija još 1.340

Zeničko-dobojski kanton dosad je vakcinisao oko 5.240 osoba, a tokom ove i naredne sedmice bit će vakcinisano dodatnih 1.340 osoba

Ovu informaciju je za Fenu potvrdio kantonalni epidemiolog dr. Alis Kozica, koji u ime Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica koordinira procesom vakcinacije u borbi protiv infekcije Covid-19.

Time će naš kanton imati vakcinisanih ukupno 6.586 osoba, što je i dalje, kako je naveo, vrlo malo za kanton sa 12 općina te ukupno oko 400.000 stanovnika.

Prema planu vakcinacije, koji je sačinila Federacija Bosne i Hercegovine, prioritetno su do sada vakcinisani zdravstveni radnici i osoblje zdravstvenih ustanova. Pri tome mislim i na osoblje privatnih ustanova te stomatologe, apotekareVakcinisani su i korisnici usluga staračkih domova u Zenici, Žepču, Tešnju i Usori, odnosno u općinama u kojima imamo staračke domove u našem kantonu“, kaže Kozica.

Dodaje da će i u narednom periodu prioritet za vakcinaciju biti hronični bolesnici te osobe starije od 60 godina, a uskoro bi trebala početi i vakcinacija policajaca i novinara, koji su u tom kantonu svrstani u četvrtu grupu prioriteta.

U nekim su manjim gradovima tog kantona, ističe Kozica, počeli vakcinaciju i osoba iz četvrte grupe prioriteta, u koju su uvrštena lica koja obavljaju poslove od javnog značaja.

Očekujemo da bismo 22. ili 23. aprila trebali dobiti veću količinu vakcina AstraZeneca, od čega bismo 1.480 doza iskoristili za revakcinaciju zdravstvenih radnika koji su vakcinisani prvom dozom. Tim bismo kontigentom nastavili proces vakcinacije. Do sada smo dobili i 1.140 Pfizer vakcina, ali smo od te količine utrošli polovicu, dok se druga polovica, koja će biti utrošena za revakcinaciju nakon 21 dana od prve doze, još uvijek nalaze u centru u Mostaru i one će nam biti dostavljene prema planu revakcinacije“, napominje Kozica.

Četvrti kontigent doniranih vakcina bio je, također, proizvođača AstraZenica – dodatnih 2.560 komada, a jučer je prema najavama trebalo stići i 1.346 doza kineskog proizvođača Sinovac. Vakcine će također biti odmah distribuirane prema lokalnim domovima zdravlja.

Dom zdravlja Zenica ima sačinjen plan vakcinacije, po kojem planiraju otvoriti i prostor Gradske arene “Husejin Smajlović” te bi mogli vakcinisati 1.000 osoba dnevno. Nadam se da ćemo uskoro dobiti veće količine vakcina te da ćemo znatno uvećati broj vakcinisanih i u našem kantonu“, ističe Kozica, koji dodaje da su spremni za masovniju vakcinaciju.

Prije dva dana dana, kako je kazao direktor Javne ustanove Penzionerski dom sa stacionarom ZDK Damir Jukić, vakcinisano je i 87 korisnika te 24 uposlenika njegove ustanove.

Cijepljeni su svi korisnici koji su izrazili želju, ali uz prethodno obavještenje srodnika/staratelja i supotpisnika te njihov pristanak“, kaže Jukić.

Dodaje da je, upravo zbog prikupljanja potpisa, prolongirana vakcinacija u toj ustanovi za sedmicu dana.

Izvor: INZ