U Zeničko-dobojskom kantonu vakcinisano oko 17.000

Na području Zeničko-dobojskog kantona epidemiološka situacija se smiruje i znatno je povoljnija. Više od mjesec dana broj novih slučajeva opada, te broj oboljelih. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane koji koordinira imunizaciju protiv Covid-19 je do prošle sedmice na teren distribuiralo oko 11.300 doza vakcina, a početkom ove sedmice je distibuirano 5.700 doza, tako da je ukupno na području ZDK dospjelo 17.000 doza vakcina. To su AstraZeneca, Pfizer, te kineske vakcine Sinovac i Sinofarm. Do sada je ukupno oko 1.100 osoba revakcinisano“, izjavio je za N1 direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, prim.dr.Senad Huseinagić .

To su uglavnom osobe koje su vakcinisane kineskim vakcinama i Pfizerom, prve grupe, a očekujemo toko sljedeće sedmice da stigne AstraZeneca kojom ćemo raditi revakcinaciju prvih grupa, prvih zdravstvenih radnika, koji su primili upravo vakcinu AstraZeneca“, dodaje on.

Dr. Huseinagić je istakao da se proces imunizacije odvija po planu, uključene su sve zdravstvene ustanove u ovaj proces, a vakcinacija se vrši prema planu prioritetnih grupa. Trenutno je sva aktivnost na Domovima zdravlja, a prvu masovnu imunizaciju u ZDK je sproveo danas Dom zdravlja Zenica u Gradskoj dvorani.

U dva dana će se vakcinisati oko 2.000 osoba.

U čitavom procesu imunizacije vrlo je važno istaknuti da nije bilo nus pojava, ni reakcija na vakcinu , osim uobičajenih, blažih. Očekujemo da će u narednom periodu doći veći broj vakcina i da ćemo biti u stanju da kompletiramo i revakcinaciju , te će biti još vakcina da vakcinišemo i ostale zainteresovane. Ono što u početku nije bilo toliko zainteresovanosti za vakcinaciju, sad je sve više osoba koje se prijavljuju.” – kaže doktor Huseinagić