Ukida se ‘airplane mode’ na letovima u EU

Putnici u aviosaobraćaju će uskoro moći koristiti neometano usluge mobilne mreže i mobilne podatke na letovima u Evropskoj uniji.

Jedna od prvih obavijesti koje putnici obično čuju kada se ukrcaju na avion jeste da uključe “airplane mode” na svojim mobilnim uređajim, međutim takva opcija bi uskoro trebala otići u prošlost.

Aviokompanije će uskoro biti u mogućnosti da pruže 5G tehnologiju u avionima, kao i tehnologiju starijih generacija, a nakon što je Evropska komisija ažurirala postojeće regulative omogućivši korištenje određenih frekvencija 5G tehnologije tokom letova.

Putnici koji lete u EU će biti u mogućnosti da koriste sve mogućnosti njihovih mobilnih telefona, kao što je to slučaj sa 5G mobilnom mrežom na tlu.

Nebo više nije granica kada je riječ o mogućnostima koje nudi superbrza i visokokapacitetna povezivost“, kazao je Thierry Breton, komisionar za unutarnje tržište, kazavši da će 5G omogućiti inovativne usluge za ljude i povećati prilike za evropske kompanije.

Nove mogućnosti za avioputnike će biti osigurane na način da će u kabini aviona biti posebna internet oprema, takozvani “pico-cell”, a koji će povezati korisnike i preusmjeravati pozive, tekstove i podatke, obično preko satelita, između aviona i mobilne mreže na tlu.