Veliki projekat arapskih investitora u Varešu, radovi počinju na ljeto

Dar Al Arkan, vodeća kompanija za razvoj nekretnina u Saudijskoj Arabiji, počela je prodaju nekretnina u okviru svog 500 miliona saudijskih reala (preko 218 miliona KM) vrijednog projekta izgradnje luksuznih kuća i stanova za odmor u Bosni i Hercegovini.

Kako navodi ova kompanija, projekat nudi priliku za posjedovanje još jednog doma u utočištu mira i tišine u srcu Evrope na lokaciji koja postaje jedna od najpoželjnijih destinacija za ulaganja i odmore.

Potencijalni kupci bit će pozvani da odaberu omiljeno mjesto i odaberu svoj model vile iz niza opcija.

Nazvan Sidra, što znači život među šumama, projekat od 500.000 m2 bit će okružen s 20.000 autohtonih stabala i najveći je pojedinačni projekat nekretnina u Bosni.

Nudit će zatvorenu zajednicu vila visokih specifikacija dizajniranih za moderan život, u području klasificiranom kao jedno od najzdravijih i najčišćih na Balkanu.

Radovi na lokaciji počinju ovog ljeta a završetak je planiran u roku od 36 mjeseci.

Yousef Bin Abdullah Al Shalash, predsjedavajući Dar Al Arkana rekao je ranije kako su ponosni što saudijski brendovi mogu rasti i u inostranstvu i efikasno se natjecati te širiti ime Saudijske Arabije.

Nakon pokretanja našeg projekta u Dubaiju, sada se širimo u Bosnu koji predstavlja zlatnu priliku za kupovinu vrhunske nekretnine u vrlo poželjnoj evropskoj destinaciji i vjerujemo da će privući bosanske, saudijske i međunarodne investitore. Drago nam je što sarađujemo s lokalnim bosanskim arhitektima, savjetnicima i izvođačima na ovom projektu. Također pozdravljam brzu Vladinu dodjelu dozvola za početak projekta, što također pokazuje želju Bosne da privuče strane investitore“, kazao je on.

Emir Ferović, direktor operacija kompanije Real Engineering & Consulting koja rukovodi dizajnom i realizacijom projekta kazao je kako je Bosna kulturalna destinacija koja kombinira istoriju, mediteransku klimu i zadivljujuće prirodno okruženje sa izvrsnim vezama s ostatkom Evrope.

Popularnost ove destinacije brzo raste a ovaj projekat pruža priliku za savršeno ulaganje za one koji žele biti dio luksuznog turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji“, kazao je Ferović.

Dodao je “Sidra će biti prekrasno utočište za one koji se žele opustiti u privatnoj zajednici zatvorenih vrata okruženi luksuznim objektima i uslugama”.

Projekat će uključivati savremene vile inspirisane lokalnom arhitekturom i odlikovat će se modernim interijerima koji se skladno stapaju sa spektakularnim pogledom

Sadržaji na lokaciji uključuju sistem zatvorenih vila, kafić, supermarket, teretanu, spa centar, dečije igralište i butik hotel sa 5 zvjezdica.

Inače, Dar Al Arkan osnovalo je 1994. šest istaknutih poslovnih porodica, a riječ je saudijskom dioničkom društvu sa sjedištem u Rijadu. Firma je, kako se navodi, aktivna u izgradnji nekretnina u Saudijskoj Arabiji, s projektima u cijeloj zemlji i u UAE-u. Ima međunarodne urede u Dubaiju, Londonu i BiH.

Projekat u Bosni i Hercegovini njihov je prvi takav iskorak na evropsko tlo.

Podsjetimo, BiznisInfo je ranije pisao da je ova kompanije registrovala dvije firme u BiH, kupila zemljište u Varešu te pokrenula proceduru dobijanja dozvola od tamošnjih lokalnih vlasni.

Kako je ranije pisao BiznisInfo, riječ je o kompanijama Prima Real Estate d.o.o. Sarajevo i Luxury Real Estate d.o.o. koje planiraju graditi veliko naselje sa više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici sa Kantonom Sarajevo.

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata ove vrste u BiH, praktično grad u gradu.

Općinsko vijeće Vareš je 30. jula 2020. donijelo zaključak o prihvatanju Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” i Nacrta Odluke  o provođenju Regulacionog plana “Toljenak 1”.

Obuhvat prostora Nacrta Regulacionog plana “Toljenak 1” iznosi 54 hektara u vlasništvu firmi “Prima Real Estate d.o.o.” Sarajevo i “Luxury Real Estate d.o.o.” Sarajevo. Vlasnik kompanija “Prima Real Estate d.o.o.” i “Luxury Real Estate d.o.o.” je upravo kompanija “Dar Al Arkan Property Development L.L.C.” iz Dubaija.

Izvor: Hayat