Foto: FENA

Više stotina rudara protestuje pred Vladom FBiH, spremni da noć provedu na otvorenom

Više stotina radnika sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okupili su se danas u Sarajevu na protestu.

Rudari protestvuju nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku te traže utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u Federaciji BiH.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku, te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari su zapalili vatru ispred zgrade Vlade Federacije BiH te poručili da će ukoliko bude potrebno i prenoćiti tu i čekati dok god ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi. Delegacije sindikata metalaca, tekstila i građevine stigli su također kao podrška rudarima.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, istakli su da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Iz Vlade FBiH pozvali su predstavnike sindikata da uđu u zgradu na sastanak, ali su rudari to odbili te su pozvali resornog ministra da izađe i svima se obrati.

Protest je počeo jutros u 11 sati.

Izvor: BHRT