Vlada FBiH: Novi val epidemije, ponovo nas je zadesila vanredna situacija

Nakon sastanka o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina, koji je održan jučer u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je Federaciju BiH ponovo zadesila vanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Sastanku su osim premijera i zamjenika premijera FBiH, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i kantonalni premijeri i ministri zdravstva.

Novalić je jučer govorio i na konferenciji za medije, a rekao je da je očigledno riječ o novom valu epidemije koji pogađa i druge države.

Na sastanku smo razgovarali o epidemiološkim mjerama i vakcinaciji koju će provoditi Federacija BiH, nakon što je državni nivo rekao da ne može zadovoljiti naše potrebe“, kazao je Novalić, te dodao da svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sistem ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja, ali je naveo i da te mjere značajno pogađaju privredu i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.

Formirana je komisija koja će predložiti Vladi FBiH nabavku vakcina, a ona će direktno pregovarati s dobavljačima uime Vlade“, pojasnio je Novalić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Odbora za zdravstvo Parlamenta Federacije BiH Mirsad Kacila naglasio je da se ovaj odbor uključio u cijelu priču o epidemiološkoj situaciji i nabavci vakcina zbog trenutnog stanja i alarmantne situacije u Sarajevu, gdje je evidentno svakodnevno povećanje broja zaraženih.

Istakao je da je nabavka vakcina jasno definisana, ali tvrdi da je slika o cijelom tom procesu veoma konfuzna, jer se ne zna ko je odgovoran, niti ko pregovara o nabavci.

Država je bila jedini adekvatan subjekt za nabavku vakcina, ali ona nije uradila posao“, rekao je Kacila.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez istakao je da je epidemiološka situacija u FBiH dramatična i da se svi moramo uozbiljiti kako ne bi došli u situaciju u kojoj su prošle godine bile Italija i Španija. Dodao je da trenutnu situaciju ne možemo povezivati s procesom vakcinacije.

To se najbolje vidi na primjeru Srbije koja je među vodećim zemljama po pitanju vakcinacije, a doživljava čak četvrti val epidemije“, dodao je Čerkez.

Ne smije biti oklijevanja s uvođenjem mjera za suzbijanje širenja zaraze jer svaki dan odgađanja vodi ka situaciji da ne možemo ljude ni uvesti u bolnice“, naglasio je Čerkez.

Pozvao je sve građane, a posebno ugostitelje, da poštuju mjere koje su na snazi i da nikakvi skupovi za proslavu 8. marta nisu prihvatljivi.