Vlada FBiH: Uskoro uvezivanje radnog staža radnicima Krivaje

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obećala je da će uskoro biti uvezan radni staž radnicima Krivaje koji ispunjavaju uslove za to.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da su predstavnici Krivaje imali dva zahtjeva upućena prema Vladi.

Prvi je da se pomogne radnicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu zbog neizmirenih obaveza ostvariti svoje pravo. Upoznali smo ih da je javni oglas pri kraju i da će biti objavljen vjerovatno u ponedjeljak, kao i da se svi zainteresirani mogu prijaviti na njega. Upoznali smo ih, također, da je u mandatu ove Vlade izdvojeno oko devet miliona maraka za uvezivanje radnog staža radnicima IP Krivaje i Krivaja Movela. Drugi zahtjev bio je da se Vlada uključi u problem ili proces koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Zenici. Rekli smo odmah jasno da se ne možemo miješati u sudske procese i da to nije naša nadležnost”, rekao je Džindić.

Vlada je, navodi ministar Džindić, zadužila Agenciju za reviziju privatizacije da izvrši reviziju te da u narednih 60 dana Vladi o njoj dostavi izvještaj. Nakon toga, Vlada će poduzeti korake koji će biti u skladu sa nadležnostima.

Ne vidim razlog da se radnici okupljaju pred zgradom Vlade. Ne mogu očekivati da ministar i premijer idu s motkom i nekoga tjeraju da radi svoj posao. Sudski procesi imaju svoje tokove i procedure, kao i termine i u to se ne možemo miješati. Nakon revizije ćemo poduzeti korake, a svi koji na javni oglas predaju urednu dokumentaciju sigurno će biti zbrinuti. Vlada je obećala da će ove godine svim radnicima koji do objave oglasa pribave i dostave urednu dokumentaciju, biti uvezan radni staž. Što se ostalih tiče, ne možemo donijeti odluku da unaprijed plaćamo nešto što se nije dogodilo. Svima koji budu ispunjavali uslove, staž će sigurno biti uvezan, vjerovatno u roku od 60 dana”, naveo je Džindić.

Izvor: BHRT