Vučić donio indijske vakcine u BiH: Članovi Predsjedništva BiH zahvalni za donaciju

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Povod posjete Aleksandra Vučića jeste donacija 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa (COVID-19), a koje će Republika Srbija donirati entitetu Federacija BiH.

Riječ je o vakcinama AstraZeneca koje se proizvode u Indiji i koje još uvijek nemaju odobrenje Evropske Unije, a one su predviđene za zdravstvene radnike u Federaciji BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić – zahvalili su se predsjedniku Srbije za donaciju prvih vakcina koje je dobila FBiH, dok je Aleksandar Vučić naglasio da je povod njegove posjete bila i ideja organizovanja poslovnog samita između dvije države kroz nekoliko mjeseci u Beogradu.

Ovo je moj poziv i apel da mi, balkanski narodi, sami možemo sebi najviše da pomognemo tek kad mi budemo razumjeli da smo snaga, onda možemo ići naprijed i to brže nego što idu oni razvijeniji od nas“, rekao je Aleksandar Vučić.

Znam da će to izazvati različite komentare, neki će čestitati, ali bih zamolio ljude da razmisle samo o jednom. Ako samo jedna od ovih vakcina spasi jedan život nekome u BIH onda sve vrijedi“, smatra Željko Komšić.

U situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi za nabavku vakcina predsjednik Vučić je poslao ponudu i mi smo je prihvatili. Ovo su vakcine koje su donirane BiH, a BiH će putem Vijeća ministara rasporediti prema entitetu FBiH“, bile su riječi Šefika Džaferovića.

Srbija je ove vakcine mogla iskoristiti za svoje građane. Ovo govori o politici njihove vlasti prema BiH“, rekao je Milorad Dodik.