Z Portal organizuje radionice medijske pismenosti za srednjoškolce iz Zavidovića

Udruženje za informisanje i afirmisanje građana “Z-Media” ovog mjeseca će organizovati radionice medijske pismenosti za učenike srednjih škola iz Zavidovića.

Ideja projekta je upoznati mlade s pojmom i osnovama medijske i informacijske pismenosti, kao i korisnim alatima i strategijama za unapređenje vlastite sigurnosti na internetu, kao i razvijanje kritičkog razmišljanja prilikom korištenja interneta.

Pored teoretskog dijela, srednjoškolci će kroz praktične primjere imati mogućnosti da samostalno istražuju, prezentuju svoje probleme s kojim se susreću u online svijetu te ideje kako da odgovore na iste, te na taj način daju svoj doprinos postojećem stanju.

Pripremili smo zanimljiv program za učenike. Uz kombinaciju teoretskog i praktičnog rada u grupama, želimo oformiti grupu mladih koja će sutra zaista činiti promjenu kada je riječ o medijskoj pismenosti u našoj sredini. Želimo dati mladima vještine s kojima će oni sutra moći prvenstveno upoznati svoje vršnjake, a potom i druge dobne skupine društva, ističe Amar Buljubašić, predsjednik udruženje Z-Media i glavni urednik Z Portala.

Svakako, dotaći ćemo se i drugih važnih elemenata koji idu ruku uz ruku s medijskom pismenošću, kao što su građansko novinarstvo i fact-checking, a mladima ćemo shodno njihovim interesima dati i mogućnost da pišu svoje osvrte i iskustva putem naše internet platforme, poručuju organizatori.

Plan projekta je organizovati uvodne radionice za učenike svake od tri srednje škole, a potom i zajedničku radionicu gdje će učesnici imati priliku da s kolegama iz drugih škola razmjene iskustva i perspektive.

Radionice će biti organizovane 24. maja u prostorijama Cozy Huba u Zavidovićima, dok je završna radionica u petak 26. maja.

Termini radionica u srijedu su sljedeći:

– Srednja tehnička škola Zavidovići 10:00
– Gimnazija Rizah Odžečkić 13:00
– Mješovita srednja škola Zavidovići 16:00

Planirano trajanje radionica je između 2 i 3 sata, uključujući pauze. Učenicima kojima dati termini ne odgovaraju mogu doći u terminu sa drugom grupom (školom).

Prijave se moguće ispunjavanjem obrasca na ovoj poveznici. Za sve dodatne upite možete nam se javiti putem e-maila [email protected], kao i Facebook stranice udruženja Z-Media i Z Portala.