Zasađene sadnice u urbanoj zoni Zavidovića

Danas je na području općine Zavidovići, u urbanim dijelovima grada, izvršena sadnja sadnica pančićeve omorike, javora i srebrene smrče.

Rezultat je to saradnje Javnog preduzeća “Šumarsko – privredno društvo Zeničko – dobojskog kantona”, Općine Zavidovići i Javnog komunalnog preduzeća „Radnik“ Zavidovići.

Sadnice su proizvedene u rasadniku ŠPD-a u Zavidovićima, a raspoređene su na četiri lokaliteta, kod Spomen sobe, kod zgrade Općine, kod hotela Kristal i kod zgrade Socijalnog.

U vremenu kada je sve manje zelenih površina u gradovima koji su zatrpani objektima raznih konstrukcija i materijala, ozelenjavanju urbanih sredina treba pokloniti posebnu pažnu, a nadamo se da ćemo u narednom periodu imati slične akcije i u drugim gradovima Zeničko – dobojskog kantona, poručuju inicijatori ove ideje.

Globalni trendovi pokazuju da su i velike svjetske metropole prepoznale značaj zelenih gradova, pa su tako svjetski centri kao što su New York i Milano pokrenuli obimne akcije ozelenjavanja kako bi se smanjile posljedice globalnog zatopljenja i unaprijedila kvaliteta zraka.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je preporučeni minimum zelenila 9 m², po stanovniku, a utvrđeno je da bi svaki od oko 7,5 milijardi ljudi koji žive na Zemlji trebalo da zasadi bar 160 stabala u svom životu i tek onda bi mogli reći da bi naša planeta “prodisala” i bila “zelena”.

Lista pozitivnih uticaja zelenog okruženja na stanovnike urbanih sredina je dugačka, a stanovnici tzv. zelenih gradova se osjećaju sretnije, sigurnije i manje depresivno.

Osim što ekonomski pokazatelji idu u korist ozelenjavanja, najefikasniji način bobe protiv globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena je upravo sadnja drveća.