Zavidovićanin sa adresom u Luksemburgu svakodnevno kreira sadržaj i motivira preko 100 hiljada pratioca

U srijedu je u Cozy Hubu u Zavidovićima održana treća radionica programa građanskog novinarstva, koju organizuje Z Portala kroz projekat “Mladi i mediji za transparentnije i odgovornije društvo”, podržanog od strane Telemach fondacija Programom regionalnih grantova za 2023. godinu.

Između ostalog, učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju s primjerima uspješnih mladih iz Zavidovića, te da ugoste Haruna Mehanovića, koji je jedan takav primjer.

Harun živi u Luksemburgu i bavi se kreiranjem sadržaja za blizu 150 hiljada pratioca, primarno putem svog Instagram profila.

Pored snimanja raznih fitness i motivacionih snimaka na svojim društvenim mrežama, Harun se aktivno bavi fudbalom i radi kao policajac, a više o sebi nam je rekao u intervju koji je vodila Emna Mehić.

Kako ste se počeli baviti fitnessom i šta Vas je inspirisalo?

Sve je počelo prije tri godine, za vrijeme COVID-19. Osjećao sam se izgubljeno u tom periodu svog života. Kroz teretanu sam počeo stvarati svakodnevnu disciplinu, rezultati su bili vidljivi, počeo sam napredovati i u sporednim stvarima u životu koje su me inspirisale da ne odustanem, već da samo napredujem.

Zašto ste se odlučili baš za fitness kao temu koju ćete prenositi na društvene mreže pored ostalih aktivnosti kojima se bavite?

Moja životna želja je bila da postanem fudbaler, nažalost ja to nisam shvatio ozbiljno. Imao sam talenta, ali nisam ulagao dovoljno truda. Dok teretana je sasvim drugačija, u teretani sam sam, nisam na terenu sa 10 igrača. Jednostavno, koliko ulažeš, toliko i dobijaš. Kroz teretanu sam naučio da moram biti strpljiv i konstantan u radu jer ljudi očekuju brze rezultate i uspjehe.

Šta vas je navelo da imate toliku motivaciju i kako je održavate?

Prije četiri godine sam imao previše kilograma, htio sam da napredujem, ali želja nije bila dovoljno jaka da bih se pokrenuo. Kada sam odlučio da krenem raditi na sebi, iz dana u dan sam primijećivao rezultate koji su me motivisali i rad na sebi je postao opsesija.

Koliko vremena provodite u pripremi za snimanje videa?

Početak kao i svaki je bio težak. Nisam pazio na neke detalje i sitnice na koje danas pazim, a imale su uticaja na kvalitetu videa. U snimanju videa broj 1 jeste kvaliteta i da posjeduješ svoj stil koji će te razlikovati od drugih. Kada sam pronašao svoj stil morao sam naučiti pronaći dovoljno dobre kadrove, editovati video. Editovanje je ujedno bilo najteže i najzahtjevnije. U prosjeku, za 10 sekundi videa, uložim tri do šest sati editovanja. Najviše uloženog vremena za jedan kratki video jeste šest-sedam sati.

Na svom Instagram profilu ste rekli da vas uskoro možemo očekivati i na YouTubeu. Da li smatrate da će to biti zahtjevnije?

Što se tiče YouTubea, snimati ću vlogove, svoj život, kako izgleda moj dan, trening i tako dalje… Smatram da je lakše za razliku od Instagrama i TikToka jer mogu biti opušteniji i više ”ja ”. Na YouTubeu mogu snimati duže videe koji će biti gledani i zanimljivog sadržaja. Također na YouTubeu nisu potrebni filteri koje moram upotrebljavati za druge društvene mreže.

Kako održavate ravnotežu između svoje karijere i privatnog života?

Samim ulaskom u svijet “influencinga” sam bio svjestan da ću imati malo privatnog života. Izgubio sam mnogo prijatelja, bar sam mislio da su mi bili prijatelji. Što mi je otvorilo oči. Na prvom mjestu su mi vjera i porodica pa sve ostalo. Naš mentalitet je takav da u početku nisam imao podrške, zapravo su ljubomora i zavidnost bile prisutne. Dok uspješni influenseri sa kojima sam u kontaktu, iako sam manje poznat od njih, primijete moj trud i rad te mi pružaju i podršku. Moram naglasiti da je jako bitno biti zahvalan i zadovoljan svime sto postižemo.

Za kraj, da li imate neki savjet za mlade?

Moj savjet za mlade, savjet koji bih sebi dao prije 10 godina. Mladi žele da uživaju i svoje vrijeme provode u klubovima misleći da će nešto propustiti ako ne izađu. Postoje mnogi načini na koji mogu uživati jer posjećivanjem klubova zapravo propuštaju prave prijatelje i istinske vrijednosti života. Ono što sam ja, nažalost kasno, prije tri godine shvatio jeste da su nam naši roditelji jedini pravi prijatelji. Moj drugi savjet jeste da ne dijelite svoje vizije i želje s drugima jer niko vas ne može razumjeti koliko sami sebe možete jer vi najbolje znate koliko možete.