Zavidovićanin učenik generacije u mostarskoj medresi

Tarik Buljubašić iz Zavidovića izabran je za učenika generacije Karađoz-begove medrese u Mostaru.

U Karađoz-begovoj medresi je ove godine svoje školovanje završila 376. generacija maturanata i maturantica, njih 61 koji su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, prije četiri godine, pristigli u Mostar i odvažili se krenuti medresanskom stazom.

Tarik Buljubašić je nakon što je bio učenik generacije u Osnovnoj školi “Gostović” prije četiri godine odlučio krenuti stopama godinu starijeg brata Jusufa, a koji je upisao također Karađoz-begovu medresu i koji je također bio učenik generacije prošle godine.

Ono što se uči i čemu se pridaje pažnja u Medresi najbitnije su vrijednosti koje bi trebale da krase kako svakog muslimana, tako i svakog čovjeka. Uljudnost, kultura, dobročinstvo, ustrajnost i znanje osnovni su postulati Medrese. Medresa je jedina škola koja, pored prvog mjesta u definiciji, i u stvarnoj praksi odgoj stavlja na prvo mjesto. Odgoj je prva stepenica u našem životu i bez odgoja sve ostalo je uzaludno. Tek nakon završetka školovanja u Medresi softa shvati gdje se ustvari školovao i da je Medresa mnogo više do obična srednja škola. Medresa je, zasigurno, jedina škola u kojoj su uvaženi profesori ujedno i prijatelji učenicima i jedina škola u kojoj možete da steknete iskrenog, dugoročnog prijatelja. Medresa sigurno nema kraj, svaki softa Medresi se rado vraća,  htjeli mi to ili ne, u nama cijeloga života svijetli iskra Medrese koja će nas, ako Bog da, voditi pravim putem“, rekao je o svom medresanskom školovanju Tarik.

Profesori koji su me učili četiri godine su izuzetno školovani i prenose ogromno znanje na mlade naraštaje. Nastavni proces Medrese nudi kvalitetne predispozicije za naše napredovanje u budućnosti. Medresa nije škola zbog koje ćemo da se mučimo u daljem obrazovanju, naprotiv, Medresa je velika prednost koja nam nudi ogromne mogućnosti. Pored nastavnog procesa, u Medresi se velik značaj pridaje i vannastavnim aktivnostima koje zasigurno doprinose našoj širokoumnosti i mijenjaju naš pogled na život i životne procese. Medresa je škola za svakog đaka. Siguran sam da će svi diplomanti medresa iskoristiti stečeno znanje i vještine i da neće odstupiti od postulata koje su stekli u medresama. Želim da iskoristim ovu priliku i da sve učenike koji će sutra donijeti jednu od najbitnijih odluka u svome životu pozovem da upišu Medresu. Odaberite pravi put, put znanja, tradicije i vjere, jer samo sa vjerom možete da očekujete prosperitet i sreću u svome životu“, ističe on.