Zavidovići ove godine ispraćaju 280 maturanata

Bliži nam se kraj školske godine, pa tako i učenike mature, a ove godine će Zavidovići u novu životnu etapu ispratiti oko 280 maturanata.

Prva će maturante ispratiti Srednja tehnička škola Zavidovići, tačnije 31. maja, a defile učenika završnih razreda polazi ispred škole u 18:00.

STŠ Zavidovići je ove godine imala upisana 105 učenika u četvrtim razredima u nekoliko smjerova: elektrotehničari računarske tehnike i automatike, ekonomski tehničari, arhitektonski tehničari, mašinski tehničara za kompjutersko upravljanje mašinama, šumarski tehničari i poljoprivrednih tehničara.

Druga škola koja izvodi najviše maturanata je Mješovita srednja škola Zavidovići, koja je ove godine imala upisanih 158 učenika u treće razrede stručnih zanimanja, odnosno, četvrte razrede tehničkih usmjeranja.

Matura ove škole će se održati 1. juna s polaskom ispred Prve osnovne škole Zavidovići od 18 sati, a ove godine će biti ispraćeni: fizioterapeutski tehničari, tehničari drumskog saobraćaja, tehničari za mehatroniku, prodavači, krojači, zavarivači, automehaničari, vozači motornih vozila, autoelektričari i frizeri.

Posljednji defile će prirediti maturanti Gimnazije “Rizah Odžećkić”, kojih je 22. Matura ove škole će biti održana 8. juna, također s polaskom ispred Prve osnovne škole Zavidovići u 18 sati.

I dok su nekada duže i mnogobrojnije učeničke kolone ponosno defilovale zavidovićkim ulicama, primjetan je trend pada broja maturanta. I dok svi oni otvaraju nove stranice svojih životnih poglavlja, nažalost mnogi od njih to čine van grada i države.

Autor: Džejlana Šušić