Zavidovići sutra domaćini “Olimpijskog dana 2024”

Sutra će Zavidovići i Forest Creek Resort biti domaćini “Olimpijskog dana 2024” (Olympic Day 2024), a riječ je o manifestaciju koja organizuje Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine organizuje u cilju promocije olimpizam u našoj zemlji, u saradnji sa Golf savezom BiH, Golf klubom Krivaja i Forest Creek Golf Resortom.

Cilj Olimpijskog komiteta je da svake godine promoviše Olimpijski duh širom gradova Bosne i Hercegovine. Učesnici ovogodišnjeg Olympic Daya će imati priliku da se okušaju u devet različitih sportova i to: golf, odbojka, karate, taekwondo, rukomet, fudbal, streljaštvo, frizbi i badminton.

Na ovaj važan dan proslavi olimpizma će prisustvovati predsjednik OK BiH akademik prof. dr Izet Rađo, potpredsjednici OK BiH prof. dr Milanko Mučibabić i Marijan Kvesić, generalni sekretar OK BiH doc. dr Said Fazlagić, Francuski Ambasador u BiH NJ.E. François Delmas, gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović, predsjednik COK-a Dušan Simonović, te vrhunski sportista BiH Sead Sušić.

Bh. sportisti i olimpijci koji su u proteklim godinama predstavljali BiH na velikim takmičenjima, će u skladu sa tradicijom povesti “Olimpijski krug” u kojem će ih slijediti oko 120 dječaka i djevojčica, a to su:

  • Elvedina Muzaferija – učesnica Zimskih olimpijskih igara „Pyeong Chang 2018“ i „Beijing 2022“
  • Hamza Alić – učesnik Olimpijskih igara „Beijing 2022“ i „Rio 2016“
  • Nedžad Fazlija – učesnik Olimpijskih igara „Atlanta 1996“, „Sydney 2000“, „Athens 2004“, „Beijing 2022“ i „London 2012“
  • Emir Lokmić – učesnik Zimskih olimpijskih igara „Pyeong Chang 2018“ i „Beijing 2022“ Sanja Kusmuk – učesnica Zimskih olimpijskih igara „Beijing 2022“
  • Esma Alić – učesnica Zimskih olimpijskih igara „Beijing 2022“

Olympic Day se održava u 206 država svijeta pod jurisdikcijom Međunarodnog olimpijskog komiteta i podršku Olimpijske solidarnosti.