ZDK: Objavljen javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona objavila je Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u 2023. godini.

Odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 20. jula ove godine odobreno je učešće Zeničko-dobojskog kantona u Programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u 2023. godini, čiji je nosilac realizacije Služba za zapošljavanje ZDK-a.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 200.000 KM. Vlada ZDK je navedenom odlukom u ovu svrhu odobrila sredstva iz Budžeta ZDK u iznosu od 100.000 KM, a isti iznos sredstava izdvaja i Federalni zavod za zapošljavanje.

Javni poziv za poslodavce i kandidate za dodjelu odobrenih sredstava objavljen je na internet stranici Službe za zapošljavanje ZDK, na ovoj poveznici.

Projektom je predviđeno zapošljavanje i samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca koja se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK dan prije zaključivanja ugovora o radu sa poslodavcem (zapošljavanje), u slučaju pokretanja vlastite djelatnosti, osobe koje se nalaze na evidenciji bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, kao i osobe koje su bile zaposlene po programima iz prethodnih godina, ali ne duže od tri godine.

Projektom je za osobe iz ciljne skupine kojima se sufinansira zapošljavanje, određeno sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa i dijela neto plaće u iznosu od ne manjem od 700 KM mjesečno, po osobi za SSS i niže stručne spreme, te iznosu ne manjem od 900 KM mjesečno po osobi sa VSS u trajanju do dvanaest (12) mjeseci.

Javni poziv je objavljen 1. septembra i ostaje otvoren do utroška sredstava. Prijave se primaju u vremenu od 7:30 do 15 sati u općinskim biroima rada.