Željko Komšić nakon usvajanja rezolucije: Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača

Nakon što je danas u New Yorku u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvojena rezolucija o Srebrenici, poruku javnosti je poslao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ovim je na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovi,i odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno“, poručio je član Predsjedništva BiH.

Nadalje, Željko Komšić je poručio

Ovo je takođe prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima. Takođe, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta, koji u ovom istorijskom trenutku nisu naročito bitni ni za istoriju, niti za bilo šta drugo uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti.

U toj snazi naša je pobjeda!

Nakon usvajanja rezolucije oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, koji je kratko poručio i poslao poruku “Pobijedila je istina“.