Zeničko-dobojski kanton spreman poslati medicinske timove u Tursku

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš Kosić razgovarala je danas u Sarajevu s federalnom ministricom zdravstva Marinom Berom o slanju zdravstvenih radnika iz ovog kantona u područja pogođena razornim zemljotresom u Republici Turskoj.

Ministrica Radoš Kosić je rekla da će Ministarstvo zdravstva ZDK sve daljne aktivnosti po navedenom pitanju poduzimati u skladu sa zahtjevima i uputama Federalnog ministarstva zdravstva.

Naglasila je da je već upućen zahtjev svim zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona da prikupe informacije vezane za sastav medicinskih timova.

Prema informacijama sa terena, očekuje se da će veći broj medicinskih radnika iskazati spremnost za odlazak u razorena područja. Od Federalnog ministarstva zdravstva veoma brzo očekujemo upute na koji način će biti reguliran status medicinskih radnika koji budu upućeni u Republiku Tursku, a o čemu ćemo blagovremeno izvjestiti zdravstvene ustanove na području Ze-Do kantona“, rekla je ministrica Radoš Kosić.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva je saopćeno da su u stalnom kontaktu sa Ambasadom Republike Turske u BiH, kantonalnim ministarstvima zdravstva, te kliničkim centrima, radi organizacije odlaska medicinskih timova u područja pogođena razornim zemljotresom na jugoistoku Turske.

U skladu s potrebama i zahtjevima Ambasade Republike Turske u BiH, a u koordinaciji sa zdravstvenim ustanovama, radi se na formiranju medicinskih timova koji će biti upućeni u potresom ugrožena područja, te se preporučuje izbjegavanje samostalnih odlazaka zdravstvenih radnika u Tursku.

Ovim putem se zahvaljujemo medicinskim radnicima koji konstantno iskazuju spremnost za odlazak i pružanje pomoći, te ih molimo da se obrate menadžmentu svojih zdravstvenih ustanova koji će dalje kontaktirati kantonalna ministarstva zdravstva“, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.