Zmajevi večeras u Bratislavi protiv Slovačke

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Bratislavi protiv domaće selekcije Slovačke odigrati meč 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se igra naredne godine u Njemačkoj.

Nakon pobjede u Zenici u četvrtak protiv Islanda (3:0), u taboru bh. tima s dosta optimizma dočekuju ovaj duel, a za gostovanje u Bratislavi vezuju nas dobre uspomene, obzirom da je naša selekcija prije 10 godina protiv Slovačke ostvarila ključnu pobjedu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Selektor Faruk Hadžibegić definitivno na raspolaganju neće imati Seada Kolašinca koji se nije oporavio za ovaj meč, dok je još uvijek upitan nastup kapitena Edina Džeke.

Mnogo je lakše kada se takmičenje otvori pobjedom, lakše se radi, lakše se priprema naredna utakmica. Međutim, objektivno sutra i ako pobijedimo ima još osam utakmica. Naš cilj se zna, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Nema euforije nakon jedne pobjede, treba ostati miran. Naravno da bismo mi sutra voljeli da pobijedimo, ali nešto se pita i protivnik. Selekcija Slovačke je jako kvalitetna ekipa i rezultat protiv Luksemburga nije negativan jer će i Luksemburg biti kandidat za to drugo mjesto. Bit će teško, šta god bude ništa nije riješeno, a naravno da ćemo pokušati da napravimo najbolji rezultat za nas. Respekt domaćinu, imaju ambicije i novog selektora, dobre igrače, tako da je sve otvoreno pred sutrašnji meč“, rekao je selektor Faruk Hadžibegić na sinoćnjoj konferenciji za medije.

Naša snaga treba da bude ta kohezija i to treba da bude i nakon utakmica, stalno da se zbližavamo i vjerujemo jedni u druge. Naša selekcija doživljava laganu smjenu generacija. Starost i mladost donosi dobar rezultat. Vjerujem da će taj spoj donijeti nama radost i u narednim utakmicama“, izjavio je selektor.

Veznjak Amir Hadžiahmetović govorio je o atmosferi u ekipi nakon pobjede protiv Islanda, te raspoloženju i očekivanjima pred utakmicu protiv Slovačke

Selektor nas je upozoravao nakon pobjede protiv Islanda i mislim da smo svi profesionalci, da se znamo ponašati i ostati na zemlji nakon jedne pobjede, ali i poraza. Vjerujemo da smo spremni da ostvarimo još jednu pobjedu, ali igramo protiv opasnog protivnika koji dugo nije pobijedio i sigurno će sutra biti motivisani. Moramo ući sa velikim respektom, ali ako budemo na visokom nivou vjerujem da ćemo ostvariti pozitivan rezultat. Svjesni smo kvaliteta protivnika, odradili smo dobru analizu. U fudbalu je možda i najvažniji taj vezni red, ali ekipa pobjeđuje. Vjerujem svojim kolegama i spremni smo svi zajedno u svim linijama na terenu da damo svoj maksimum i pokušamo ostvariti pobjedu“, kazao je Amir Hadžiahmetović.

Utakmica se igra na Nacionalnom stadionu s početkom u 20:45, uz direktan televizijski prijenos na kanalu BHT1.

Sudije utakmice dolaze iz Italije, a glavni sudac će biti Marco Di Bello. Njegovi pomoćnici su Giorgio Peretti i Marco Bresmes, dok je četvrti sudac Giovanni Ayrold. U VAR sobi će biti su Marco Guida i Fabio Maresca.