Znate li zašto se 1. maj obilježava kao Međunarodni praznik rada?

Današnji dan 1. maj se svake godine obilježava širom svijeta kao Međunarodni praznik rada, dan koji slavi doprinos radnika i radnica globalnoj ekonomiji.

Ovaj dan nije samo prilika za odmor i zabavu, već i podsjetnik na borbu za prava radnika i radnica širom svijeta.

Datum 1. maja ima duboko ukorijenjene historijske korijene u radničkom pokretu. Povijest ovog praznika seže u 19. vijek, kada su radnici širom svijeta počeli organizovati masovne proteste radi borbe za bolje radne uvjete, kraće radno vrijeme i pravedniju raspodjelu bogatstva.

Jedan od ključnih događaja koji je oblikovao ovaj praznik bio je protest koji se dogodio 1. maja 1886. godine u Čikagu, SAD. Tokom ovog protesta, hiljade radnika izlazilo je na ulice zahtijevajući osmosatno radno vrijeme. Ovaj događaj kasnije je postao poznat kao Haymarket masakr, a radnici koji su sudjelovali u protestima bili su poznati kao “mártires de Chicago” ili “Chicago-anskim mučenicima”.

Danas, 1. maj se obilježava kao dan solidarnosti radnika i radnica širom svijeta te predstavlja priliku da se prisjetimo ostvarenja radničkih pokreta, ali i da se osvijestimo o preostalim izazovima s kojima se radnici i radnice suočavaju diljem svijeta. Osim toga, Međunarodni praznik rada podsjeća nas na važnost radničkih prava, socijalne pravde i jednakosti na radnom mjestu.

Dok se mnogo toga promijenilo od prvog 1. maja prije više od jednog vijeka, temeljne vrijednosti ovog praznika ostaju iste. Međunarodni praznik rada ostaje simbol borbe za pravednije društvo, gdje se cijeni rad i doprinos svakog pojedinca.