Zvanično osnovana nova politička stranka Šemsudina Mehmedovića

Večeras je u Tešnju održana Osnivačka skupština općinske organizacije NAPRIJED – Tešanj, novog političkog subjekta čiji je lider Šemsudin Mehmedović.

Aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i dugogodišnji visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) je odlučio napustiti stranku nakon neslaganja sa rukovodstvom SDA, a ko je kulminiralo nakon nemogućnosti učestvovanja u kandidaturi za predsjednika SDA na Kongresu održanom u oktobru prošle godine.

Stranka, snažnog simboličkog naziva NAPRIJED, promoviše i zagovara nove političke i društvene koncepte čiji krajnji cilj je jedinstvena, demokratska i institucionalno snažna BiH“, saopštio je  ranije Mehmedović.

Prije osnivačke skupštine Mehmedović je kazao da će sutra imati u prvi radni sastanak inicijativnog odbora kako bi donijeli odluke o osnivanju stranke i da se registruju te da je večeras u Tešnju samo proba osnivanjem OO Naprijed Tešanj.

Sjećam se kada smo 1990. godine u Tešnju osnivali SDA, na zgradi pošte je bila grupa onih koji su tada gubili vlast i skandirali su ‘Nemojte nas dijeliti’. Vrlo je interesantno to kakva je to poruka. Insistiranje na jedinstvu, na podvalama, nepoštenim stvarima, je licemjerno. Jedinstvo se može graditi samo na istini, pravdi, pomirenju, pozitivnim stvarima koje društvo i čovjeka čine čovjekom“, kazao je Mehmedović.

Dodao je da očekuje da javnost u ovom političkom projektu prepozna novu politiku jer su, kako kaže, na temelju političke platforme “Nova bosanska politika” odlučili napraviti politički subjekt bez afere, repova, koji opterećuju prošlost bilo koga.