Denis Bećirović iz Washinghtona: Nužno je ojačati savezništvo sa SAD

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine proteklih nekoliko dana borave u Sjedinjenim Američkim Državma (SAD), a gdje su između ostalog prisustvovali Nacionalnom molitvenom doručku.

Posjetu Washingtonu članovi Predsjedništva BiH su iskoristili za sastanke sa američkim zvaničnicima, a sudeći prema saopštenjima iz kabineta Predsjedništva, najaktivni u pogledu održavanja ovih sastanaka je Denis Bećirović, koji se sastao s američkim kongresmenima, senatorima, predstavnicima organizacija koje rade za interese BiH, ali i drugim.

Bećirović se jučer obratio građanima video porukom, poručivši da treba raditi na jačanju savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama i da je budućnost ove države i Bosne i Hercegovine nerazdvojna.

U Washingtonu sam na važnim sastancima u Kongresu, Bijeloj kući i Pentagonu razgovarao sa američkim kongresmenima, senatorima i visokom zvaničnicima Vlade Sjedinjenih Američki Država. Argumentima sam ukazao na važnost da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a i Evropske unije. Moji stavovi su dosljedni i jasni i u Sarajevu, i u Briselu, i Washintonu, i u bilo kojem drugom gradu. Da bi postali dio euroatlantske zajednice nužno je ojačati savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama“, kazao je član Predsjedništva BiH.

U prethodnim godinama antibosanski krugovi snažno su lobirali protiv naše države u Sjedinjenim Američkim Državama. Tome se moramo suprostaviti strateškim djelovanjem“, poručio je Denis Bećirović.